Kad čovjek shvati da je tijelo zgusnuti duh,

a logika zgusnuta magija,
glazba zgusnuta matematika,
tvar zgusnuta netvar,
sadržaj zgusnuta forma
i čudo zgusnuta zbilja!

Bela Hamvas

 

Onako malo u zezanciji, radi teatralnosti I komunikativnosti, podijeliti ću znanja i tehnike, bilo alternativne ili mainstreamovske na dvije kategorije: kategorija br.1: vrađbina I kategorija br. 2 magija. S time da ni jedno znanje nije samo po sebi ni jedno ni drugo. Sve ovisi o onome koji ih prenosi i o onome koji ih prima. I kao obično u životu ništa nije ni bijelo ni crno. Ali, evo, dajem si to danas da mogu lakše objasniti što želim.

Vrađbina je sustav koji nameće setove pravila i očekuje da ih se slijedi. Ako ih ne slijedimo, vrađbina opisuje koja zla nas mogu zadesiti.

Magija je sustav koji nas osnažuje i direktno spaja sa znanjem koje nam daje moć da na kreativan, kontributivan, sinergijski način utječemo na svoj život pa tako i na život cijele planete.

Na primjeru Vastu znanosti koju jako volim i cijenim, objasniti ću razliku.

Mogućnost br. 1: Vastu kao vrađbina

Klasičan odgovor na pitanje što je Vastu zvuči otprilike: VASTU je drevna indijska, odnosno vedska znanost o stanovanju. Radi se o vještini koja stambene i druge prostore prilagođava zakonitostima koji vladaju u prirodi i time prostor oko čovjeka čini povoljnijim za njegovo zdravlje, stvaralaštvo, blagostanje i sreću. Definicija je lijepa i privlačna. Tko to ne bi?

Uobičajeno s ovom definicijom ide i set nekih pravila: kako orijentirati kuću, gdje pozicionirati kuhinju i druge funkcije, gdje je “dobar” ulaz i sl. Većina tih pravila je točna.

No opasnost leži u tome što smo ponovo spremni i voljni prihvatiti neki set pravila bez da ih istinski osjećamo. Set pravila uobičajeno donosi i potencijalni strah. “Imati loš Vastu” donosi bolest i nedaće.

U literaturi i na predavanjima šire dostupnim o Vastu znanosti, daju se objašnjenja odakle neka pravila dolaze. Međutim iz mojeg iskustva i gledajući druge oko sebe, nisam sigurna da sam na toj razini informacija išta istinski pojmila. I realno rečeno bilo me strah mog južnog ulaza, kupaone na jugo-zapadu i sl. Vrađbina…..iako utemeljena i možda točna, ono što meni radi je da me stavlja u manju razinu osobne moći i povezanosti sa sobom i svojim vanjskim manifestacijama. Prostor gdje živim je jedna od njih…..

 

Priprema za magiju: kako doli tako gori

Fizičar Nassim Haramain (*1) svoju teoriju Unified Physics objašnjava naglašavajući razliku između “Diconnected vs Connected Universe”. Klasičan pristup suvremene nauke i suvremenog čovjeka je segmentirano gledanje i proučavanje svijeta. Nauka se bavi pojedinim aspektima bez da vidi cjelinu. Nassim tumači da je svemir povezan, čini jedinstvenu cjelinu. Sve je dio cjelovitog polja koje svoje ima zakonitosti. U svojim predavanjima, Nassim citira dijelove iz Vastu znanosti pokazujući kako njegova istraživanja dokazuju što je drevna vedska civilizacija znala.

Vastu je u biti fizika. Uči nas povezanosti materije i duha. Uči nas da je sve dio jedinstvenog polja svijesti koje se očituje u materijalnom kroz opipljivu stvarnost.

To znači da nema varanja. Ono što se uprizoruje u elemente pojavnosti koje spadaju pod arhitekturu, zrcalna je slika unutarnjih procesa.

Ajmo si uprizoriti neki primjer. Kulmerovi dveri. Todorići si “kupuju” povijest obitelji prisvajajući plemićki dvorac koji vlada nad gradom utjelovljujući moć. Međutim ta moć nije istinska ni utemeljena u njihovoj kvaliteti. Relativno brzo kuća dolazi pod bubanj u vrtlogu stečaja njihovog carstva. U momentu je kuća većim dijelom avetinjski prazna, samo rogovi od jelena međusobno se razgovaraju sa zidova ovih nesretnih dvera.

Ovo je naravno samo jedan pojednostavljeni isječak iz života ove kuće i jedne obitelji. U podsvjesnom spremniku sve bruji od količine informacija koje se svakodnevno prelijevaju u naš realitet.  Mi svjedočimo samo mali dio. Al i taj mali isječak je dovoljan da se uvjerimo da su stvari međusobno apsolutno uvjetovane.

Kroz proces crtanja kuća za legalizaciju imala najžešću školu na terenu. Imala sam prilike mjeriti i nacrtati kuće i upoznati vlasnike. I svaki puta bi bila u čudu koliko su neupitno povezani u svojoj energiji.

 

Mogućnost br. 2: Vastu kao magija

Opisati zašto Vastu kao magiju nije jednostavan zadatak. U osnovi bi definicija i dalje bila ista. Ono što je različito je naša uloga u tome odnosno koja je stvarna priroda čovjeka u odnosu na svemir i jedinstveno polje.

Slijedi citat iz knjige koja je dio osnovne teorije Vastu znanosti preveden na engleski. Aitiram je knjiga koju je napisao Mamuni Mayan, stvarni čovjek koji izgleda da je nekad davno skužio puno toga. Smatra se ocem Vastu znanosti. Kad je to napisao je stvarno teško reći:) (*2):

“The inner being is an extraordinary place. Its quality and its action without artifice, always spontaneous. This unforced natural action emanating from the center of the consciousness makes it possible for the resulting manifestation to be untainted and pure. Hence the ability of the inner being can be called spontaneously orderly, and inherently intelligent. In fact intelligence of the inner being is the only real fact while the cleverness of the brain is only a pale distortion. This center of the being is the place where the impact of all outer phenomena make their impression, this is the space where the response to the outer world is born, this is the genetic center of change and of metamorphosis. The outer impinges into the still inner consciousness sets the inner being into motion. The spirit vibrates, spins around its own center and begins to activate itself….”

U prijevodu:

“Unutrašnje biće je izuzetno mjesto. Njegova kvaliteta i sposobnost djelovanje uvijek je spontana, bez taktiziranja. Prirodna, ne isforsirana akcija koja emanira iz centra svjesnosti čini mogućim da manifestacija bude neokaljana i čista. Stoga se sposobnost unutrašnjeg bića može opisati kao spontani red, inherentna inteligencija. Inteligencija unutrašnjeg bića je jedina stvarna inteligencija dok je inteligencija mozga samo njena blijeda distorzija. Centar bića je mjesto gdje su udari vanjskih fenomena imaju svoj utjecaj i gdje se rađa odgovor na vanjski svijet. Ovo je genetički centar promijene i metamorfoze. Vanjski upadi u mirnu unutrašnju svjesnost, stavljaju unutrašnje biće u pokret. Duh vibrira, okreće se oko svog vlastitog centra i počinje se aktivirati…..”

Vaaaa… Koje ludilo od teksta. Ono što meni radi je da mi vraća moć gdje joj je i mjesto. U moje srce. U vremenu gdje su vanjski udari baš jaki i potresni…..

Vastu kaže da svatko u srcu ima svjetlosni kanal putem kojeg direktno komunicira s poljem. Čovjek je su- kreator kada djeluje iz svojeg unutrašnjeg bića, iz svjesnosti, iz srca.

Teorija i praksa

Ja se zapravo bavim praksom. Izleti u teoriju su samo sporadični. Istražujem i zalažem se za organski, utemeljeni razvoj projekta. Razvila sam PRA proces baš zato da vratim sebi i ljudima za koje radim moć, lišim straha, pomognem da grade svoje životne okoline na održivi i lijep način.

Stvaranje iz srca ne isključuje ništa od onog na što smo navikli ili onog što znamo. Dapače, stvaranje iz srca podrazumijeva brutalnu iskrenost sa sobom i ljudima koji sudjeluju u procesu.

Tada “Vastu pravila” ispadaju logična. Jer ona i proizlaze iz prirode polja. Što smo više u dodiru s poljem to je logičniji pojedini izbor u skladu s njegovom prirodom. Baš kako i drvo naraste kakvo treba, tako i kuća nađe svoj oblik.

Stvaranje iz srca ima snagu organskog rasta. Ruši sve pred sobom, pomiče kamen ako treba.

Navikli na “muški” način izvanjskih odluka i protokola, “ženski, organski” način traži promjenu paradigme. No, pomalo, ljudi…..nadoći će to sve. Koliko god stjerani u kut, uvijek imamo svoje srce koje je nedjeljivo od svih drugih srca.

 

*1: Nassim Haramain je otvorio pristup izvrsnoj seriji predavanja. Više o Nassimu i pristup predavanjima na: https://www.resonancescience.org/

* 2: Ovaj ciatat je iz knjige: “An Overview of Mayonic AINTIRAM” Autor Aitirama: Mamuni Mayan, Izdavač: Dr, V. Ganapati Sthapati, Vastu Vedic Trust