Za nekog čovjeka se često može čuti da pršti životom ili djeluje živahno. Neki se ljudi doimaju beživotno, za neke kažemo da su živi mrtvaci.

Svi ti pojmovi odnose se na životnost koja je kod nekih jaka i neupitna, a kod nekih je zatrta naslagama otpora, umora, nerazriješenih konflikata, neizraženih emocija…….Kod ovih drugih, životna energija ne može teći i to se vidi. U očima, u držanju ramena, sjaju kože, mimici lica, načinu hoda……

A kako je s prostorima? Da li i oni mogu biti više ili manje ispunjeni životom?

Vjerujem da svatko ima iskustvo boravka u nekom prostoru koji ga je baš “napunio”. Možda nije bio naručio uređen i vizualno atraktivan, ali je imao onaj neki dobar “vibe” koji se osjeća u tijelu. Mislim da upravo životnost prostora najviše utječe na naš neposredni doživljaj boravka u nekom prostoru.

U arhitektonskom diskursu se ne raspravlja puno o tome. Vjerujem da je tome razlog što je teško definirati koliko neki prostor odiše životom, upitno kako to izmjeriti, odrediti o čemu ovisi. Lakše je pričati o ljepoti prostora, funkcionalnosti, regionalnosti…..

Za mene je to zapravo suštinski bitno. Jer prostor koji odiše životom, nahraniti će nas, podržati na puno razina……

Kako se dugo godina bavim ovom temom, probati ću rezimirati što sam do sada dokučila da utječe na životnost nekog prostora.

1. Geneza nastajanja

Kuća i prostor odražavaju s kojom idejom su kreirani, koje su namjere i osjećaji vodili cijeli proces projektiranja i gradnje. Kuća utjelovljuje energije koje su je stvorile uključujući energije terena na kojem se nalazi.

2. Povijest korištenja

Prostor ima memoriju. Energetski obrasci ostaju dugo prisutni ako ih se ne očisti. Sva materija se impregnira prisutnim energijama i postaje njihov spremnik.

3. Geometrija volumena koji određuje prostor

Neki oblik može biti više i manje skladan, više ili manje sukladan polju. Oblik volumena određuje kvalitetu prostora kojeg definira. Kuće je obično spoj više geometrijskih elemenata. Oni skupa mogu biti u međusobnoj harmoniji ili ne. Kuća je poput skladbe koju čini niz elemenata koji zajedno funkcioniraju na neki način. Pojedini tonovi su oni koji sami po sebi zvuče čisto. Pandan tonovima su osnovne proporcije kuće koje trebaju biti u skladu s poljem da bi “”zvučale čisto”. Ostali elementi određuju ritam, dinamiku i složenost.

4. Pozicija otvora i namještaja

Energija se kreće po nekim obrascima. Vrata i prozori su otvori kroz koji dolaze razne vrste energija s obzirom kuda su orijentirani i što se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini. Nakon ulaska u volumen, energija teće po nekim obrascima tvoreći vrtloge u smjeru kazaljke na sati i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ukupan zbroj svih tih tokova daje kvalitetu nekog mjesta unutar prostora.

5. Pozicija kuće

Prostor pod direktnim utjecajem antena za telekomunikacije biti će pod njenim utjecajem sa valovima koje nisu podržavajući. Položaj kuće na jakom toku podzemnih voda može puno utjecati na kuću. Hartmannova i Carryeva mreža imaju razne vrste linija od kojih neke mogu biti izuzetno štetne ako se na njima puno boravi.

Blizina groblja ili smetlišta sigurno nije od pomoći za razinu životnosti. Dakle, pozicija kuće, njena mikro i makro lokacija uvelike određuje razinu koju neki prostor može postići u smislu životne energije.

6. Materijali od kojih je napravljena kuća

Prirodni materijali koji sami po sebi imaju svoju životnost sigurno značajno doprinose polju cijele kuće. Visoko procesirani materijali dalje su od svoje izvorne vibracije. Kuće koju su višestruko zabrtvljene i ne dišu, tvore prostore koji su izolirani od Zemljinog sustava na kojeg je kalibrirano naše tijelo što ih čine manje životnim.

7. Način na koji se odnosimo prema prostoru

Ovo je možda najvažnija natuknica. Uvažavanje, ljubav, briga i njega nekog prostora ima moć transformirati i najgoru situaciju. Ljubav je najjača transformacijska sila, a usmjeravanje pažnje moćan alat. Odnošenje prema prostoru s uvažavanjem i svjesnošću o njegovom integritetu, trenutačno ga mijenja i čini živim.