a.a.a. TIM

Dana Krhlanko

arhitektica

biografija i priča o

authentic alive architecture

Upisujem arhitekturu uz dvojbu do zadnjeg časa: arhitektura ili fizika. Uvijek mi je bila zanimljiva prava priroda stvari pa mi je fizika išla dobro. No, želja za kreativnošću prevladava.

Usprkos početnoj težini, završavam Arhitektonski fakultet u Zagrebu uz rektorovu nagradu i nagradu na lokalnom javnom natječaju. Na račun projektiranja u 3D, počinjem odmah samostalno raditi, uglavnom obiteljske kuće.

Privatno život ima svoje parabole. Postajem samohrana majka sa 30 g. Uobičajeni obiteljski setup nije na programu.  Živim između majčinstva, posla i “alternative” u kojoj tražim neki veći smisao i pomoć za bolje stanje. Podrška moje majke, iako ne razumije kuda i zašto idem, omogućuje mi taj “lifestyle”.

Vaastu je jedna od prvih stvari koju istražujem. Učim ga od Marcusa Schmiekea, voditelja Vedske akademije u Njemačkoj, doktora fizike po struci.

Vaastu je nauka o izvornom polju i kako se iz njega rađaju forme. Arhitektura dobiva potpuno novu holističku dimenziju. Fraze poput “Arhitektura je zamrznuta glazba” i “ Prostor ima svjesnost” postaju aktivni dio mojeg rječnika. Učenje Jyotisha se nadovezuje na Vaastu. Učim ga od Ignaca Perasa.

Slijede godine pohađanja raznih radionica: bavim se Theta healingom, idem na razne šamanske radionice i jako puno plešem prakse svjesnog pokreta (5 ritmova i Movement Medicine) kroz koje se utjelovljujem i širim sliku sebe.

Paralelno razvijam Studio Arhimag, ured za arhitekturu, u kojem se rađa puno realizacija. Neke projekte radim u skladu s Vastu smjernicama.

Kreiram Power of the Space platformu za istraživanje tema prirode prostora, metodologije rada s klijentima i sl.. Smeta mi shematska aplikacija Vastu smjernica. Iz Vastu učenja znam da je arhitektura zrcalna slika unutrašnjeg prostora. Zalažem se za šire sagledavanje stvari i preuzimanje odgovornosti za ono što se događa kroz arhitekturu. Pokušavam utjecati na početne parametre u projektima pomoću dubljih procesa sa klijentima jer se dobar Vastu ne može “nasiliti”. No, ostaje nejasno radi li se o terapiji ili o arhitekturi i gdje je granica jednog i drugog.

3 velike edukacije donose pomake unutar mene i rođenje authentic alive architecture.

To su:

1. Edukaciju za voditeljicu sistemskih konstelacija kod Branke Devčić

2. Biodecoding® : Level I,II i III

3. BioGeometry® : Foundational, Advance level i Applied Skills

Ime authentic alive architecture je ujedno i opis arhitekture koju radim.

To je visoka aspiracija i smjela tvrdnja iza koje stojim zbog sljedećih razloga:

I A.a.a. mijenja definiciju arhitekta. Arhitekt je u službi projekta sa svojim sposobnostima od kojih je najvažnija da osigurava da se dogodi sve što se treba i može dogoditi u smislu izražavanja i interakcija. Arhitekt je medijator, svjedok i onaj koji zna uprizoriti forme koje će donijeti evolutivni pomak za klijente i teren.

II A.a.a. ima sustavan način obuhvaćanja i procesuiranja bitnih informacija sa tri područja na četiri razine postojanja.

3 područja su:

1. LJUDI: Klijenti i drugi ljudi koji imaju svoj utjecaj.

Alati: Sistemske konstelacije i Biodecoding®

2. MJESTO na kojem nastaje arhitektura u užem i širem smislu.

Alati: Concensus design od Christophera Daya i BioGeometry®

3. UNIVERZALNI ZAKONI koji vladaju materijalnom pojavnosti.

Alati: Vaastu i BioGeometry®

Četri razine postojanja su: fizička, emotivna, mentalna i duhovna.

III Brinem se za svoje stanje što znači da nastojim biti energetski protočna i prisutna te da djelujem s balansiranim radom desne i lijeve polutke mozga.

 

Ana Penavić

arhitektica

www.madres.hr

Ana je poznata u svijetu interijera kao vrhunska majstorica. Ima jak osjećaj za pojavnost predmeta i kako stvoriti magiju od njihovog sklopa u interijeru.
Boutique hoteli, fini restorani, vile i dobri stanovi, njena su specijalnost. Niz publiciranih radova to potvrđuje.
Kroz svijet trance dance-a, 5 ritmova i shamanizma, uslojava svoj život, ali i način na koji doživljava arhitekturu. 
U jednom trenutku prepoznaje vrijednost a.a.a. pristupa te svojom praktičnošću uvelike doprinosi da se elementi procesa a.a.a. primjene u praksi. 
Član je tima za turističke projekte i interijere.

Damir Šeler

poznavatelj prirode, permakulturni dizajner i vrtlar

Damir je čovjek kojem je priroda dom.
Apsolvirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Razočaran neekološkim službenim stavom, okreće se prirodnim načinima uzgoja hrane. Ulazi u permakulturu i biodinamiku kroz edukacije i rad na ekološkim imanjima.
Živi između šume, vrtova i imanja, pomažući ljudima da se na razne načine približe prirodi. Drži predavanja na permakulturnim edukacijama, radionice poznavanja samoniklog jestivog bilja i gljiva, dizajnira vrtove i permakulturna imanja te pomaže u njihovom izvođenju od sadnje do izvedbe zahtjevnih elemenata poput jezera, biljnih pročiščivača i sl.
Gotovo od početka sudjeluje u razvoju teorije authentic alive architecture. Doslovno smo stotine sati proveli u raspravama što je zapravo a.a.a. i kako treba teći proces rada.
Damir će baš uvijek pronaći način kako da proširi sliku, postavi suštinska pitanja i postavi teoriju u red.
Član je tima kao dizajner okoliša i stručnjak za permakulturu.

SURADNICI

STATIKA: Janko Šimanović  i Damir Leskovšek dipl.ing.građ.

VODA i KANALIZACIJA: Dragica Pašalić ing.građ.

ELEKTROTEHNIČKE INSTALACIJE: Mehatronika d.o.o. Davor Gadže dip.ing.el.

STRUČNJAK ZA PRIRODNE MATERIJALE: slamu, zemljanu žbuku i drvo: Siniša Pocrnčić

RESTAURATOR I STOLAR: Radovan Karković, dipl. restaurator-konzervator

MANJI UMJETNIČKI ZAHVATI na arhitekturi: Davor Peršić, aka Ki Bi Ga Zna