proces Prirodnog Rasta Arhitekture

U gradnju i uređenje idemo u trenutku  kada želimo živjeti neku novu kvalitetu.  Proces osvještava unutarnje potrebe i sukladna vanjska htijenja te pronalazi forme koje će utjeloviti željeno stanje. Njegujući proces, hranimo njihovu manifestaciju u realnom prostoru.

Rezultat procesa je dobra arhitektura s kojom se klijenti osjećaju povezano i blisko puno prije gradnje. U procesu su važni pripremni koraci prije samog dizajna koji osvještavaju i raščišćavaju odnose i htijenja. Nakon toga arhitektura nastaje prirodno kao logičan izraz svih ulaznih parametara.

PRA proces je praktična metoda bazirana na Vastu znanostu upotpunjen s Concensus dizajnom ® od Chistopher Daya(*1), metodama iz Sistemskih konstelacija (*2), te elementima drugih učenja i praksi.

7 koraka procesa Prirodnog Rasta Arhitekture

I KOEGZISTENCIJA

Da bi krenuo, moraš znati gdje si sada….

Prvi korak istražuje ono što je sada, postojeće okruženju u kojem klijenti žive ili rade. Zajednički promatramo što vole, a što ne, što žele zadržati u budućem prostoru, a što ne. 

Kroz analizu koja često uključuje konstelacijski rad, dolazimo do cjelovite slike postojećeg okruženja iz kojeg se kreće u novo. Kod projekta za novu obiteljsku kuću analizira se sadašnji stan ili kuća. Kod Varteks dućana, analizirali smo postojeći dućan. 

II SJEME

Ponovo osvajanje slobode koju smo zaboravili da imamo.

Glavni cilj ovog koraka je osvijestiti stvarne potrebe klijenata. Želje za promjenom u vanjskoj manifestaciji često su refleksija unutrašnjih potreba npr. za većom slobodom, mogućnosti kreativnog djelovanja i sl.

Ovaj korak je ključan za istinski pomak prema novoj kvaliteti. Kroz razne alate za ekspresiju otvaramo prostor i podržavamo klijente da se izraze i osvijeste potrebe iza svakodnevnog djelovanja.

U ovom koraku ćemo možda sjediti oko vatre, crtati postere, pisati eseje…. Kod korporativnih klijenata ćemo paziti da uspostavimo prostor bez hijerarhije tako da se svi osjećaju slobodno u izrazu. 

III ANALIZA MJESTA

“Ja, teren, imam potrebu da me se čuje.”

Svaki teren ima svoju povijest, potrebe, neravnoteže i kvalitete što ima veliki utjecaj na projekt.

Zajedno analiziramo mjesto promatrajući pojedine aspekte. Krećemo se po terenu sporo i metodično, ispitujući svaki kutak, promatrajući biljne vrste i slojeve života. Pričamo o prošlosti i mogućoj budućnosti. Pitamo se kako s osjećamo na različitim mjestima da bi na kraju zajednički osjetili što nam mjesto poručuje.

Izvrstan alat je i sistemska konstelacija sa duhom mjesta kao reprezentantom. Kroz nju se često oslobodi puno opterećenja iz prošlosti koje teren nosi te uspostavi  novi odnos s ljudima uključenim u proces.

IV KOKREACIJA

Kokreacija je dopuštanje rađanja forme kroz međuigru trenutka, mjesta i ljudi.

U ovom koraku nastaje arhitektura, najprije kroz 3D model. Ako smo prethodna tri koraka dobro nahranili, forme i rješenja pojavljuju se sami, logično i neupitno. 

Osnovni princip tokom ovog koraka je dopuštanje, ne siljenje rješenja. Forme trebaju naći svoju vlastitu ekspresiju. Arhitekt je tu da je prepozna i utjelovi. 

Jako je bitna otvorenost i iskrenost. Arhitekt ne pokušava “prodati” neko rješenje klijentu. Sve nedoumice, problemi i strahovi se iznose van čime proces postaje transparentan i iskren.

V GRADNJA

Graditelji koji rade s guštom i dozvole koje se dobivaju lako???!!!

Ishođenje dozvola i gradnja je izazovan dio procesa.

Sve što unosimo u proces ima svoj utjecaj na rezultat. Materijali koje koristimo, način na koji gradimo, odnosi s izvođačima utječu na energiju  kuće.

I ovaj dio procesa i način na koji se odvija, refleksija je unutrašnjih procesa tako i na njega 

možemo gledati kao na korisno vrelo informacija te sukladno reagirati radom na unutrašnjem planu.

VI PRVI DAH

Novi suživot obilježava se ritualom za useljenje.

Ceremonije su u povijesti postojale sa svrhom obilježavanja prelaska, rođenja, promijene. Tako se u ovom procesu obilježava početak korištenja prostora. Ceremonija radi i ima snagu ako je iz srca. Stoga ovo može biti samo svjesna namjera, tulum ili puja…..Nije bitno…..

VII KOEGZISTENCIJA

Odnos s okolinom je cikličan, nikad ne završava……Jedan ciklus završava, drugi počinje.

Čim počne suživot s novom okolinom, uspostavlja se novi odnos koji trenutačno dovodi do novog ciklusa.

Uspješan proces je onaj koji rezultira prostorom s podržavajućom energijom, u kojem se ljudi osjećaju bliski sebi, gdje mogu utonuti u svoj mir i biti podržani za aktivnosti za koje je prostor kreiran.

Osvještavanje odnosa s životnom okolinom pomaže nam u odnosu s nama samima.